Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Idézetek a magányról
  2024-04-10 08:17:37, szerda
 
  Idézetek a magányról

Ha az ember egészen magára marad, kezdi nagyon különös módon szemlélni a dolgokat. A fák megszűnnek fák lenni, a föld emberi arcot ölt, a kövek regélni kezdenek.

Emile Zola


A művésznek magányosnak kell maradnia. (...) Nem csak a művésznek. Mindenkinek, aki nagyot akar alkotni.

Teleki Blanka


Sohasem találtam olyan társat, aki jobb társaság lett volna, mint a magány.

Henry David Thoreau


Éltem a magam külön belső életét, s mert nem volt senki, akinek elmondhattam volna, lassan megnőtt ez a bennem lakó élet, széles lett és nagy, mint egy fekete vadaskert, és fallal zárta el tőlem azokat, akikkel együtt éltem.

Wass Alber


Csakis mások menthetnek meg minket,
még akkor is, ha a magány ópiumként
bódít.

Adam Zagajewski


A remetetermészetű és magányszerető embereket arról lehet felismerni, hogy soha nincsenek egyedül. Azok a legmagányosabb emberek, akik képtelenek társaság nélkül élni, mert ha egyedül maradnak, a saját lelkük azonnal cserbenhagyja őket.

Zilahy Lajos
 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
Idézetek a magányról
  2024-04-10 08:00:50, szerda
 
 




Minden, ami nagy és értékes, magányossággal jár.

John Steinbeck








Beszéltek emberekről, akik a magányt keresték: vezeklők, szentek vagy próféták. Azért teszik ezt, hogy közelebb legyenek Istenhez. Sanyargatják magukat a magánnyal vagy vezekelnek általa. Abban a hitben élnek, hogy Istennek tetsző életet élnek. Vagy hónapokig, néha évekig is várnak a nagy magányban valami isteni igére, amelyet aztán sürgősen tovább akarnak adni az embereknek.

Patrick Süskind







A magányomra nem gondolok soha; egyfelől nincs szavam megnevezésére, másfelől észre sem veszem: hiszen szakadatlan gondoskodnak rólam; a magány az életem szövete, minden gondolatom alapja, örömeim anyaga.

Jean-paul Sartre







Az évekkel az ember változik, s változik a dolga a világban. Ideje van a társaslétnek és ideje az egyedüllétnek. A magány ajándék. Elmélyülni való alkalom. Akit nem ér el, vagy aki nem tudja, mit kezdjen vele, mindenképpen veszít.

Schäffer Erzsébet







Sokan félnek az egyedülléttől. Egyszerűen rettegnek attól, hogy magukban legyenek. Ezért kell melléjük mindig valaki. Azt hiszik, társra vágynak, holott csupán a visszajelzések miatt van szükségük a másik emberre. Valójában eszközként használják a partnerüket. Olyan tükörként, amelynek mindig azt kell sugároznia, hogy ők a legszebbek, a legokosabbak és a legügyesebbek. Amint eltűnik a tükör, egyedül maradnak, és megszűnnek a visszajelzések. Hirtelen úgy érzik, mintha - nincs rá jobb szó - elhalványodnának! Borzalmas érzés lehet, hiszen ettől azonnal felszínre bukkan az önszeretet hiánya.

Sebestyén Balázs







Tudod, mindketten saját területet tudtak maguknak választani - mondta a kis herceg -, most jobban elférnek egymástól. Mert biztosan te is szeretsz néha csak úgy magányosan üldögélni, hogy ne zavarjon más.

Louis De Saint-marché


- Hol vannak az emberek? - kérdezte később a kis herceg. - Itt a sivatagban olyan egyedül van az ember.
- Nincs kevésbé egyedül az emberek közt sem - mondta a kígyó.

Antoine De Saint-exupéry


Sosem viseltem el azokat, akik másoknak hánytorgatják fel a magányukat. A magány szabadság !

Clara Sánchez







A magány burok. Édes, finom és tiszta levegővel teli burok. Hogy a magány szenvedés volna? Ugyan már! Szenvedés a nem kívánt emberek közelsége, a nem vágyott társaság. Az, amikor a másik úgy szívja el belőlünk az energiát, mint ahogyan az erdő fáinak sűrűn növő indái szívják el a fák elől az életet adó nedvességet. A magány boldogság. Annak boldogsága, hogy jóban vagyunk önmagunkkal.

Tomán Edina
 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
Kahlil Gibran: Az élet egy sziget a magány tengerében
  2024-04-05 13:31:13, péntek
 
 














A csekély tudás tetterővel párosulva sokkal többet ér, mint a nagy tudás, amely parlagon hever.
(Kahlil Gibran - A próféta)
 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
A magány is csak addig csábító...
  2024-04-05 11:00:37, péntek
 
 





A magány is - mint minden más - csak addig csábító, amíg nem kényszer. S ahhoz, hogy vidám magányban éljen, okvetlenül szükséges a lehetősége, hogy akkor lép ki belőle, amikor akar."

/Fekete István/







Az egyedüllét nagyon pozitív; egy jelenlét, egy túlcsorduló jelenlét. Annyira szétárad a jelenléted, hogy betöltheted vele az egész világegyetemet, és senki másra nincs szükséged.

Osho








A kertet választom és a könyvtárszobát, a hallgatag sétákat, a szótlan imát és a csendes üldögélést. Miért? Mert így lemérhetetlenül többet kapok abból, amire szükségem van. A magányban élt élet a nyilvánosnál határtalanul gazdagabb.

Életemben magamnak akarok élni, nem pedig a nyilvánosságnak. "

/Hamvas Béla/




 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
Áldott Magány
  2024-04-05 10:49:39, péntek
 
 




Áldott Magány


Csak a balga gondol bánattal a magányra. Az esztelen, aki azt hiszi, hogy a sokaság és a tömeg jelenléte oldja az egyedül-létet. Pedig a tömeg távolít el leginkább Önmagadtól. Mert erőszakos tehetetlen tömegével, holmi gigászi és kozmikus erővel magába ránt, hogy elnyelje mélyebb öntudatod. Nagyon nehéz ilyenkor megőrizni az Önvaló éberségét. Hiszen, csakúgy mint ahogyan a felszínen dúló, tobzódó hullámok féktelen áradata könnyen elsodor bármilyen hajót, sodorja el az összemosódó kollektív akarat egyéni irányvételed. Mekkora bolondság azt hinni, hogy ilyenkor a tömeg egyé válik. Mert az egyesülés nem az önátadás és az együt-lét szintjén történik, hanem a kényszerű önfeladás és öntudatvesztés szintjén. A sokaság minden hiedelemmel együtt nemhogy csökkenti az egyedül-lét érzését, de sokszorosan felnagyítja azt, amennyiben az egyén megmarad önmagánál, öntudatánál.

Tarr Bence László
 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
Az egyedüllét jó oldala
  2024-04-05 09:50:01, péntek
 
 




Az egyedüllét jó oldala


1. Feltöltődhetsz.

A zsúfolt mindennapok során hajlamosak vagyunk elfelejtkezni magunkról, és a legtöbb energiát a körülöttünk lévő emberekbe fektetjük. Igyekszünk boldoggá tenni a szeretteinket, időt szakítani a barátainkra, megfelelni a munkatársainknak. A folyamatos figyelem és tenni akarás nem csak testileg, hanem mentálisan is nagyon megterhelő - ha viszont egyedül vagyunk, van néhány percünk magunkra is.
Feltölthetjük a már lemerülőfélben lévő elemeinket, elmélyedhetünk lelkünk "bugyraiban", és felfedezhetjük, mit is kellene változtatni, fejleszteni. Ha éppen nincs senki az életedben, használd ki az ajándékba kapott napokat, heteket, hónapokat, és tarts szünetet!

2. Többet gondolkodhatsz, mérlegelhetsz.

Az életünk olyan szédületes sebességgel robog nap mint nap, hogy nagyon ritkán van időnk leülni, és elmerengeni valamin. Csak tologatjuk ide-oda a fontos problémák, események átrágását, miközben tisztában vagyunk vele, hogy sürgősen meg kellene állnunk. Az egyedüllét remek alkalmat kínál arra, hogy átgondold a jövődet, a jelenedet, és kitaláld, mit hogyan lenne célszerű megoldani.

3. Jobban megismerheted a saját érzéseidet.

Ha sok emberrel vagy körülvéve, akkor automatikusan az ő érzéseikre figyelsz, magadat pedig háttérbe szorítod. Pedig a saját boldogságod, kiegyensúlyozottságod érdekében hihetetlenül fontos, hogy tudd, mi okoz örömet neked, mitől leszel szomorú és mi inspirál a nehéz helyzetekben.
Használd magányos napjaidat arra, hogy elgondolkozol ezeken, és megpróbálod jobban megismerni önmagad - így a jövőben sokkal jobban fogod tudni irányítani és kezelni az érzéseidet.

4. Annak a tevékenységnek hódolhatsz, amit valóban élvezel.

Egy csapat tagjaként, vagy egy párkapcsolatban sokszor kénytelenek vagyunk lemondani a saját vágyainkról, és a másik óhaját szem előtt tartani. Félreértés ne essék, ez nem rossz dolog, hiszen minden jól működő együttlét áldásos lemondásokkal jár. Ha viszont egyedül vagy, nem kell senkihez sem alkalmazkodnod: azt és akkor csinálsz, amikor csak akarsz! Te döntesz, te szabod meg a feltételeket, és te élvezed a magánnyal járó szabadságot.

5. Produktívabb lehetsz.

Minél több ember van körülötted, annál kevésbé vagy aktív, és annál kevésbé tudsz odafigyelni arra, amit csinálsz. Természetesen ez nincs kőbe vésve, de az esetek többségében így van: jobban teljesítünk, ha nem zavar minket senki. Amikor egyedül vagy, egyetlen dologra kell koncentrálnod, ez pedig jelentősen megdobhatja a produktivitásod. Ha úgy alakul az életed, hogy társ nélkül maradsz, fejezd be a félbehagyott dolgaidat, vagy vágj bele valami újba, és adj bele apait-anyait!

6. Szabaddá válsz.

Az egyedüllét szabadságot, függetlenséget ad neked, és egyúttal felelősséget, megfontoltságot is, hiszen nincs senki más, akire támaszkodhatsz, csak saját magad. Ha megtanulod kezelni a magányt, akkor soha többé nem fogsz idegeskedni azon, hogy mikor találsz újra párt magadnak. Egyszerűen elfogadod, hogy most egy önálló életre kell berendezkedned, és ennek megfelelően cselekszel, gondolkozol, érzel. Hidd el, élvezni fogod.

7. Nem kell bocsánatot kérned.

Ha megtanulod szeretni a magányt, előbb-utóbb rájössz, hogy nem kell a sarokba húzódnod, és könnyes szemmel elnézést kérned azért, amit tettél, vagy mondtál. Senki előtt sem ismeretlen az a helyzet, amikor egy-egy átgondolatlan véleménnyel, közbeszólással (ami lehet, hogy jogos!) megbántunk másokat - az eredmény pedig az, hogy mi esedezünk bocsánatért. Egyedülállóként azonban nem kell kétszer meggondolnod, mi hagyja el a szádat, és fölösleges félned attól, hogy magadra haragítasz valakit.

8. Nem fogsz mindig megerősítésre várni.

Megszámolni sem tudjuk azokat a szituációkat az életünkben, amikor egy-egy döntés kapcsán megerősítésre van szükségünk. Tanácsot kérünk, merre menjünk tovább, mi a jó nekünk. És bár nem haszontalan mások véleményét kikérni, az egyedüllét megtanít arra, hogy elsősorban magadban kell bíznod. Bármiről is van szó, a megérzéseid és saját elgondolásaid mindig sokat segíthetnek majd.

Pozitív Nap

Barnai Roberto - Vigyázat ÉLETveszély | Tudatosság Völgye 2013 : Link
 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
A magány
  2024-04-05 09:45:02, péntek
 
 




A magány


A magányában tud az ember , minél élőbb és állandóbb kapcsolatot teremteni Istennel."

(Pilinszky János)







A spirituális magányt én választottam magamnak a reinkarnálódásomkor. ...
Csak a magányban a meditációban találhatjuk meg istenünket.
Csendes, magányos titok az Isten.








Nem az van egyedül ,kinek nincs senkije,hanem akinek üres a szíve, akinek nincs kapcsolata Istennel







Létezik termékeny magány is, amely alkalmat nyújt az írás, alkotás, elmélkedés elmélyült lehetőségeire. Ez lehet a lélek alkotóidőszaka, akár a csodák időszaka is.

A magányban hatalmas kincs és lehetőség rejlik, melynek értékét fel kell tudnunk ismerni!
Ezért ne féljünk találkozni magányunkkal, mert itt találkozunk saját lelkünk mélységeivel.

Ahhoz, hogy eddig eljussunk, időt kell szánni a belső csendre, a lélek műhelyére, mert a csend életünk egyik legfontosabb ,,tankolóállomása".

Balázs Zsuzsa - Kékesi Enikő:
Életteli magány





 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
Lehet, hogy a magány összetöri az embert, ...
  2024-04-05 09:25:05, péntek
 
 




Lehet, hogy a magány összetöri az embert, mint Hölderlint, mint Pascalt, mint Nietzschét; de ez a bukás és törés még mindig méltóbb a szellemi emberhez, mint a vegyülés a világgal, ami emberi, édes-gonosz vonzásával fertőz és gödörbe taszít. Zuhanj mélyebben a magány szakadékába; elpusztulsz így is, de bukásoddal tartást adtál lelked és műved végzetének. Nincs itt mód az alkura, s nincsenek epikureusi fél-bölcs és sunyin óvatos megoldások sem, a kerttel és barátokkal: ha felelni akarsz a világ kérdéseire, csak a magányból felelhetsz, mely teljes, mint az élet és a halál. És nem igaz, hogy ez a mély, sűrű magány emberellenes; az emberek ügyét akkor szolgálod teljesen, ha elvonulsz ügyeik elől.
Maradj magányos és emlékezz. Maradj magányos és figyelj. Maradj magányos és felelj. Ne reménykedj: nincs más megoldás. Maradj magányos, ha belepusztulsz is. Még mindig jobb, mint élni az ő feltételeik szerint.

Márai Sándor
 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
Amikor te egyedül vagy,
  2024-03-23 09:38:22, szombat
 
 




Amikor te egyedül vagy, akkor nem egyszerűen egyedül vagy - te magányos vagy. A magány és az egyedüllét között pedig óriási különbség van. Amikor magányos vagy, akkor a másikra gondolsz, hiányolod a másikat. A magányosság egy negatív állapot. Úgy érzed, jobb lenne, ha a másik - a barátod, a feleséged, az anyád, a szerelmed, a férjed - ott lenne. Jobb lenne, ha a másik ott lenne veled... de nincs ott.
A magány a másik hiánya. Az egyedüllét viszont önmagunk jelenléte. Az egyedüllét nagyon pozitív; egy jelenlét, egy túlcsorduló jelenlét. Annyira szétárad a jelenléted, hogy betöltheted vele az egész világegyetemet, és senki másra nincs szükséged.

(Zen Tarot)







A magány áldásra, csak akkor jövünk rá ,mikor már bölcsebbek leszünk.Tudni kell,boldogságot nyerni a belső forrásból.







Wass Albert
Magányosság erdejében


Ez itt a magányosság erdeje.
Itt én vagyok csak; én és valaki,
valaki, akit nem is ismerek.
És aki mégis, mégis elkísér
akármeddig megyek.
Valaki, akit mégsem ismerek.
S van itt egy álmom: különösen szép,
és különösen mégis fáj nekem:
Valaki egyszer majd elémbe lép,
és megfogja két tévelygő kezem,
lecsókolja két könnyező szemem...
Valaki majd az életembe lép,
aki százszor több, mint az életem.
Van itt egy álmom: különösen szép,
és különösen, mégis fáj nekem...
Ez itt a magányosság erdeje.
Itt én vagyok csak, én és valaki,
Valaki, akit nem ismerek,
és akiről még tudnom sem szabad:
Bár jobban szeretem, mint magamat




 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
A magány, még ha csendes is, mint a fény,...
  2024-03-23 09:22:42, szombat
 
 




"A magány, még ha csendes is, mint a fény, de olyan fény, mely a leghatalmasabb erőt képviseli, nélkülözhetetlen az ember számára. Minden ember egyedül érkezik erre a világra, és egyedül hagyja el."

Thomas de Quincey







Vigyázz a magánnyal, mert van az a szelíd és igaz magány, mely magatartás az emberek felé; s ez jó. S van a tragikus, mikor jegesedni kezd körülötted a világ, az utakat, melyek az emberekhez és az emberihez vezetnek, belepi a jég. Akkor eltévedsz, és meg kell fagyni.







Álmos ködbe fon a csend
Mélán pihennek a szavak.
Még csillag sincs odafent
Az ég oly hallgatag.








"Ha az ember csak vissza tud emlékezni mindarra, amit látott, akkor már sosem henyél, igazában sohasem magányos, és nincs többé egyedül."
 
 
0 komment , kategória:  A magány metafizikája  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 530 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1854
  • e Hét: 18429
  • e Hónap: 35812
  • e Év: 153058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.